Online

Pašreiz BMWPower skatās 133 viesi un 6 reģistrēti lietotāji.

Ienākt BMWPower

Lietotājvards:

Parole:

Atcerēties

Aizmirsi paroli?

Reģistrēties

Forums » Vispārējās diskusijas » FLEIMS

Tēma: Pašbrūvēta alus receptes

AutorsZiņojums
australia
03. Jun 2009, 12:07 #61

Kopš: 12. Apr 2005

No: Rīga

Ziņojumi: 1800

Braucu ar: ratiem

Baigie alus meistari.
es tādu ekstraktu alu nemaz nesāktu taisīt. labāk tiešām uz veikalu aizšaut pēc alus.

Huliš neviens nestāsta kā jādiedzē un jāmaļ graudi? tiešām žēl, ka 'patric' vectēvs neatstāja recepti. es arī tik zinu, ka baigs čakars ir izdiedzēt graudus, un to, ka izvilktā muciņa no dīķa ir nedaudz piepūtusies
Offline
Melnums
03. Jun 2009, 12:11 #62

Kopš: 13. Sep 2007

No: Rīga

Ziņojumi: 470

Braucu ar: VOVO T5

nu visi šie sausie alus pulverīšī ir mēsli .

neesiet slinki, paņemiet taču normālu sentēvu alus recepti un uztaisiet kārtīgu alu !!!

pagājušos jāņos ar draugiem uztaisījām kādus 60 litrus alu pēc dažādā receptēm . un tie cilvēki, kas bija ieradušies nozvērējās, ka nekur citur vairs mūžā nesvinēs jāņus, jo nekur nav tik labs alus .
Offline
shibernieks
03. Jun 2009, 12:12 #63

Kopš: 12. Aug 2004

Ziņojumi: 5990

Braucu ar:


03 Jun 2009, 11:23:06 patric rakstīja:
atceros kad biju siiks vecteevs uz jaanjiem vaarija alu. alus mucas likaam diikjii lai uzbriest. bruuveejumu taisija lielaa koka katlaa/mucaa. uudeni karseejaam lielaa katlaa uz atklaatas liesmas. pats audzeeja apinjus un miezhus. cik atceros tad uudeni mucaa leeja caur miezhiem. viss tas process bij tik superiigs, taa smarzha, vel tagad to atceros! tik zheel, ka vecteevs neatstaaja recepti mucas un koka katls vel ir. alus bij skaidrs un bez nogulsneem.
p.s. alus bij tik labs, ka pie vinja uz latgali brauca pat no liepaajas pasuutiit

dīķī liek diedzēt miežus. tālāk žāvē pirtsaugšā, samaļ un tas ir iesals no kā gatavo misu. misu iegūst lielā koka kublā, kas izklāts ar salmiem, piebērts ar iesalu, apliets ar vārošu ūdeni un ~3h noturēts. misai pievieno apiņus un raugu ļauj sarūgt, nosēsties miltu frakcijai un principā alus gatavs
uz iesala parasti ūdeni lej 3 reizes. 1. karstu 2. karstu un 3. aukstu. alus stiprība attiecīgi atšķiras un ar katru reizi ir vājāka. pēdējo uzlējumu sauc par tāpiņu
Offline
eLeL
03. Jun 2009, 12:46 #64

Kopš: 29. Jul 2004

No: Līvāni

Ziņojumi: 4362

Braucu ar: busu

neviens te neko neraksta receptees par ''maizes cepshanu'' - cukurs ar miezhiem lielaas paplaatees :ņam-ņam: tas laikam man vieniigais palicis atminjaa no teeta alus bruuveeshanas, aa un taa smarzha, kad miezhi pirtii diigst

viirateevs gan veeljoprojaam ar to nodarbojas, man gan neiet pie sirds, vins taac peec duumiem, bet visi vietejie gan tur

aa, jaa Edzja ar tak ir to noproveejis 4dienu garumaa

[ Šo ziņu laboja eLeL, 03 Jun 2009, 12:47:42 ]



-----------------
Zeme zem kājām un jūra sirdī...

Offline
patric
03. Jun 2009, 12:50 #65

Kopš: 22. Sep 2007

No: Rīga

Ziņojumi: 3199

Braucu ar:


03 Jun 2009, 12:12:04 shibernieks rakstīja:

03 Jun 2009, 11:23:06 patric rakstīja:
bla bla bla

dīķī liek diedzēt miežus. tālāk žāvē pirtsaugšā, samaļ un tas ir iesals no kā gatavo misu. misu iegūst lielā koka kublā, kas izklāts ar salmiem, piebērts ar iesalu, apliets ar vārošu ūdeni un ~3h noturēts. misai pievieno apiņus un raugu ļauj sarūgt, nosēsties miltu frakcijai un principā alus gatavs
uz iesala parasti ūdeni lej 3 reizes. 1. karstu 2. karstu un 3. aukstu. alus stiprība attiecīgi atšķiras un ar katru reizi ir vājāka. pēdējo uzlējumu sauc par tāpiņu

:super!: tagad atceros arii par misu un vel sho to no procesa. thanx, ka atgaadinaaji
OX, protams, ka ar pirmo reizi man sanaaktu miizelis nevis alus. vinjsh alu bij taisijis simtiem reizhu.
p.s. pats diezvai meegjinaatu taisiit.
OX, bez kandzhas vari nebraukt ciemos
Offline
dzheris
03. Jun 2009, 13:47 #66

Kopš: 27. Dec 2006

Ziņojumi: 290

Braucu ar: BMW 315

ir paša senču vidū bijuši alutiņa brūvētāji, līdz manīm tikai kaislīga lietotāja gēns pagaidām palicis, bet ceru laboties!
Daudz no tā, ko esmu dzirdējis sakrīt ar te rakstīto!
Offline
Ugunsdzesejs
03. Jun 2009, 13:48 #67

Kopš: 16. Dec 2008

Ziņojumi: 5327

Braucu ar:

Skatos, ka te ir daudz brūvētāju...
Vienvārdsakot - ja kās var uzbrūvēt īstu aliņu - tādu, kur jūt apiņu garšu, kas ir tāds ierūgtens, bet tai pat laikā ar tādu saldu piegaršu, tādu pa skaisto, tad litrus 5 uz Jāņiem varētu paņemt + atlektu par darbu
ja kādam ir piedāvājams pm!
Offline
tomick
03. Jun 2009, 14:29 #68

Kopš: 31. Oct 2003

Ziņojumi: 3959

Braucu ar: 530i wrx :D


03 Jun 2009, 12:12:04 shibernieks rakstīja:

03 Jun 2009, 11:23:06 patric rakstīja:
atceros kad biju siiks vecteevs uz jaanjiem vaarija alu. alus mucas likaam diikjii lai uzbriest. bruuveejumu taisija lielaa koka katlaa/mucaa. uudeni karseejaam lielaa katlaa uz atklaatas liesmas. pats audzeeja apinjus un miezhus. cik atceros tad uudeni mucaa leeja caur miezhiem. viss tas process bij tik superiigs, taa smarzha, vel tagad to atceros! tik zheel, ka vecteevs neatstaaja recepti mucas un koka katls vel ir. alus bij skaidrs un bez nogulsneem.
p.s. alus bij tik labs, ka pie vinja uz latgali brauca pat no liepaajas pasuutiit

dīķī liek diedzēt miežus. tālāk žāvē pirtsaugšā, samaļ un tas ir iesals no kā gatavo misu. misu iegūst lielā koka kublā, kas izklāts ar salmiem, piebērts ar iesalu, apliets ar vārošu ūdeni un ~3h noturēts. misai pievieno apiņus un raugu ļauj sarūgt, nosēsties miltu frakcijai un principā alus gatavs
uz iesala parasti ūdeni lej 3 reizes. 1. karstu 2. karstu un 3. aukstu. alus stiprība attiecīgi atšķiras un ar katru reizi ir vājāka. pēdējo uzlējumu sauc par tāpiņu


Galvenais ir cukuru nežēlot, tad sanāk gāzējs. Atceros vectēvam bija garš metelis, kurā katrā līda pa cukura pakai. Viss bija skaidrs, kad viņš aizgdevās mētelī uz vasaras virtuvi


Kāds nezin kur varētu jau gatavu iesalu nopirkt. Brenguļos nepārdod principa pēc. Agrāk varēja no Daugavpils dabūt, bet tagad nekā.
Lai pats uztaisītu labu iesalu, vajaga labus miežus. Savādāk tāds duļķains tas alus
Offline
Bron
03. Jun 2009, 21:49 #69

Kopš: 30. Aug 2002

No: Rīga

Ziņojumi: 15204

Braucu ar: Traktortehniku by Nissan


03 Jun 2009, 09:23:19 Whazaaa rakstīja:

03 Jun 2009, 09:02:12 ozo rakstīja:
Neinat, esiits buus valjaa jaanju vakaraa?

aha, ejam ?


btw bron - neesi iedomājies par tādu lietu, ka alus var arī negaršot ?


Esmu iedomaajies.

man garsho pirmaa glaaze (max 300g), peec tam nekaada kaifa, biezhi atlikusho pudeles saturu izleju izlietnee
Offline
Maxis
03. Jun 2009, 21:58 #70

Kopš: 15. May 2002

No: Rīga

Ziņojumi: 10080

Braucu ar: F30 ‘19


03 Jun 2009, 21:51:22 adolfs rakstīja:
taapeec alus ir jaadzer daarzaa vai kroguu, lai nav jaalej izlietnee



alus vispār ir jālej tikai rijamcaurmā un nekur citur

tā, šodien nopirku to Valmiermuižas alu, tuvākajā laikā būs reports
Offline
Bron
03. Jun 2009, 22:04 #71

Kopš: 30. Aug 2002

No: Rīga

Ziņojumi: 15204

Braucu ar: Traktortehniku by Nissan


03 Jun 2009, 21:51:22 adolfs rakstīja:
taapeec alus ir jaadzer daarzaa vai kroguu, lai nav jaalej izlietnee

p.s. 1ns pacs maajaas dzer


gadaas - tad kad sieva atsakaas sastaadiit kompaaniju
Offline
Bron
03. Jun 2009, 22:05 #72

Kopš: 30. Aug 2002

No: Rīga

Ziņojumi: 15204

Braucu ar: Traktortehniku by Nissan


03 Jun 2009, 21:58:53 Maxis rakstīja:

03 Jun 2009, 21:51:22 adolfs rakstīja:
taapeec alus ir jaadzer daarzaa vai kroguu, lai nav jaalej izlietnee



alus vispār ir jālej tikai rijamcaurmā un nekur citur

tā, šodien nopirku to Valmiermuižas alu, tuvākajā laikā būs reports


tjipa naakamajaa riitaa uz tuveejo aptieku?
Offline
Maxis
03. Jun 2009, 22:57 #73

Kopš: 15. May 2002

No: Rīga

Ziņojumi: 10080

Braucu ar: F30 ‘19

Valmiermuižai nav ne vainas, bet nu es tik un tā labāk dodu priekšroku izlejamajam Brengulītim Berģu DEPO par tādu pašu cenu
Offline
kro
03. Jun 2009, 23:50 #74

Kopš: 17. Jan 2003

No: Rīga

Ziņojumi: 3508

Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta


03 Jun 2009, 14:29:25 tomick rakstīja:

Galvenais ir cukuru nežēlot, tad sanāk gāzējs. Atceros vectēvam bija garš metelis, kurā katrā līda pa cukura pakai. Viss bija skaidrs, kad viņš aizgdevās mētelī uz vasaras virtuvi




cukurs tur nav vajadzīgs
tad jau sanāk spirts ne alus

[ Šo ziņu laboja kro, 03 Jun 2009, 23:50:48 ]

Offline
tomick
03. Jun 2009, 23:53 #75

Kopš: 31. Oct 2003

Ziņojumi: 3959

Braucu ar: 530i wrx :D


03 Jun 2009, 23:53:23 tomick rakstīja:

03 Jun 2009, 23:50:33 kro rakstīja:

03 Jun 2009, 14:29:25 tomick rakstīja:

Galvenais ir cukuru nežēlot, tad sanāk gāzējs. Atceros vectēvam bija garš metelis, kurā katrā līda pa cukura pakai. Viss bija skaidrs, kad viņš aizgdevās mētelī uz vasaras virtuvi




cukurs tur nav vajadzīgs
tad jau sanāk spirts ne alus


400g uz spaini vajag Latgalē bez cukura netaisa.
Offline
kro
04. Jun 2009, 00:03 #76

Kopš: 17. Jan 2003

No: Rīga

Ziņojumi: 3508

Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta

reku paplašinātā versija cik es spēju atcerēties, būs jabrauc senci spīdzināt lai rāda kā vinš taisa

1. diedzējam labas kvalitātātes miežu graudus (asniem jābūt ~3-5mm)
2. kaltējam uz pirts augšas speciālā kaltētavā (sakurina balto latgales pirti, tā lai tā ir karsta, atsājam krāsnī sarkanas kvēlošas ogles un ver ciet šīberus, atver lūkas pirts augšā no kurām nonāk karstums uz izlitiem izdiedzētajaiem graudiem) procedūram aptuveni 2-3 dienām [pēc šādas procedūras ir pasaulē labākā pirts, uzmet garu tā ka tauki čūkst un pižiks jāvelk galvā lai ausis nedeg !!! ]
3. stellējam augšā divus dzirnakmeņus kā senlatvieši un taisam rupjo malumu - iesalu
4. vāram kārtīgos čuguna katlos uz atklātas uguns ūdeni
5. lejam verdošu ūdeni KOKA kulbā kurai dibenā ir salmu filtrs un iesals – iegūsim misiņu. Var taisīt 3 rokas, pirmā stiprākā, otrā vidēja, pēdējā tāpiņš
6. liekam maisu ar apiņiem vai pievienojam to kā nu kurā receptē, kas dos alum rūgtumu un konservanta īpašības (apiņiem ir jābūt no vāktiem pareizā laikā un gatavībā)
7. lai alus mainītu krāsu, uzkarsējam līdz sarkankvēlei lielo kuvaldas āmuru vai sliedes gabalu un mērcam iekšā kulbā un maisam, tā, ka iet burbuļi pa gaisu
8. lejam visu KOKA mucās iekšā noraudzēt! atkarībā no miežu škirnes un diedzēšanas kvalitātes būs atšķirīgs dabiskā rauga fermentu daudzums un saldums! (trakie arī liek klāt vēl papildus raugu un cukuru – sanāk spirts )
9. pēc pārs dienām var jau pirmo degustāciju dzert labākais alus ir pēc 2 nedēļām.
10. vēl kaudze senlatviešu viltību jāzin! katram brūvētājam bija savi triki un meistarstiķi kā brūvēt, cik ilgi ko darīt un kādās proporcijās.

[ Šo ziņu laboja kro, 04 Jun 2009, 00:05:24 ]

Offline
tomick
04. Jun 2009, 00:08 #77

Kopš: 31. Oct 2003

Ziņojumi: 3959

Braucu ar: 530i wrx :D

Pēc operācijas nr. 1 kā pa miglu atceros, ka vajadzēja ar rokām tos sadīgušos graudus saberzt un tad lika pirtī žāvēt.

Pārējās visas darbības kā no grāmatas.
Vot ar tiem miežiem problēmas, tur vajag kvalitatīvus, jo neder kaut kāds ceturtais vai piektais bezšķirnes ataudzējums.
Tāpat arī bija alus raugs, jo maizes raugs cik atceros veidoja lielāku duļķi.
Offline
jurci-s
04. Jun 2009, 00:09 #78

Kopš: 13. Mar 2008

No: Rīga

Ziņojumi: 3386

Braucu ar: 3-er...M-tech e30, e46

Izklausās labi, opis kautko līdzīgu darija kādreiz.. bet tagat vairs negrib tā čakarēties..
Offline
kro
04. Jun 2009, 00:11 #79

Kopš: 17. Jan 2003

No: Rīga

Ziņojumi: 3508

Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta


04 Jun 2009, 00:08:59 tomick rakstīja:
Pēc operācijas nr. 1 kā pa miglu atceros, ka vajadzēja ar rokām tos sadīgušos graudus saberzt un tad lika pirtī žāvēt.

Pārējās visas darbības kā no grāmatas.
Vot ar tiem miežiem problēmas, tur vajag kvalitatīvus, jo neder kaut kāds ceturtais vai piektais bezšķirnes ataudzējums.
Tāpat arī bija alus raugs, jo maizes raugs cik atceros veidoja lielāku duļķi.


jā tiesa vajadzēja ar rokām saberzt diedzētos graudus
un par škirni ari ir 100% taisnība
un par raugu arī
Offline
kro
04. Jun 2009, 00:14 #80

Kopš: 17. Jan 2003

No: Rīga

Ziņojumi: 3508

Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta


04 Jun 2009, 00:09:21 jurci-s rakstīja:
Izklausās labi, opis kautko līdzīgu darija kādreiz.. bet tagat vairs negrib tā čakarēties..


jā bet tas čakars ir tā vērts, tiesa ir jāgatavojas tam iepriekš bez vaz vai gadu un jābūt normālai lauku virtuvei, kulbām, katliem, mucām, pagrabam. Bet tas ko iegūst ir tiešām alus nevis žļurga ko mēs pērkam veikalā!!! un bez konservantiem un sintētikas.
Offline

Moderatori: 968-jk, AV, BlackMagicWoman, Exclusivity, GirtzB, Lafter, MarC, PERFS, PG, RVR, SteelRat, VLD, kolhozs, linda, mrc, noisex, smudo, xjs_4