Online
Pašreiz BMWPower skatās 133 viesi un 6 reģistrēti lietotāji.
|
Tēma: Pašbrūvēta alus receptes
Autors | Ziņojums |
australia | | Kopš: 12. Apr 2005
No: Rīga
Ziņojumi: 1800
Braucu ar: ratiem
| Baigie alus meistari.
es tādu ekstraktu alu nemaz nesāktu taisīt. labāk tiešām uz veikalu aizšaut pēc alus.
Huliš neviens nestāsta kā jādiedzē un jāmaļ graudi? tiešām žēl, ka 'patric' vectēvs neatstāja recepti. es arī tik zinu, ka baigs čakars ir izdiedzēt graudus, un to, ka izvilktā muciņa no dīķa ir nedaudz piepūtusies
| Offline | | |
Melnums | | Kopš: 13. Sep 2007
No: Rīga
Ziņojumi: 470
Braucu ar: VOVO T5
| nu visi šie sausie alus pulverīšī ir mēsli .
neesiet slinki, paņemiet taču normālu sentēvu alus recepti un uztaisiet kārtīgu alu !!!
pagājušos jāņos ar draugiem uztaisījām kādus 60 litrus alu pēc dažādā receptēm . un tie cilvēki, kas bija ieradušies nozvērējās, ka nekur citur vairs mūžā nesvinēs jāņus, jo nekur nav tik labs alus . | Offline | | |
shibernieks | | Kopš: 12. Aug 2004
Ziņojumi: 5990
Braucu ar:
|
03 Jun 2009, 11:23:06 patric rakstīja:
atceros kad biju siiks vecteevs uz jaanjiem vaarija alu. alus mucas likaam diikjii lai uzbriest. bruuveejumu taisija lielaa koka katlaa/mucaa. uudeni karseejaam lielaa katlaa uz atklaatas liesmas. pats audzeeja apinjus un miezhus. cik atceros tad uudeni mucaa leeja caur miezhiem. viss tas process bij tik superiigs, taa smarzha, vel tagad to atceros! tik zheel, ka vecteevs neatstaaja recepti mucas un koka katls vel ir. alus bij skaidrs un bez nogulsneem.
p.s. alus bij tik labs, ka pie vinja uz latgali brauca pat no liepaajas pasuutiit
dīķī liek diedzēt miežus. tālāk žāvē pirtsaugšā, samaļ un tas ir iesals no kā gatavo misu. misu iegūst lielā koka kublā, kas izklāts ar salmiem, piebērts ar iesalu, apliets ar vārošu ūdeni un ~3h noturēts. misai pievieno apiņus un raugu ļauj sarūgt, nosēsties miltu frakcijai un principā alus gatavs
uz iesala parasti ūdeni lej 3 reizes. 1. karstu 2. karstu un 3. aukstu. alus stiprība attiecīgi atšķiras un ar katru reizi ir vājāka. pēdējo uzlējumu sauc par tāpiņu | Offline | | |
eLeL | | Kopš: 29. Jul 2004
No: Līvāni
Ziņojumi: 4362
Braucu ar: busu
| neviens te neko neraksta receptees par ''maizes cepshanu'' - cukurs ar miezhiem lielaas paplaatees :ņam-ņam: tas laikam man vieniigais palicis atminjaa no teeta alus bruuveeshanas, aa un taa smarzha, kad miezhi pirtii diigst
viirateevs gan veeljoprojaam ar to nodarbojas, man gan neiet pie sirds, vins taac peec duumiem, bet visi vietejie gan tur
aa, jaa Edzja ar tak ir to noproveejis 4dienu garumaa[ Šo ziņu laboja eLeL, 03 Jun 2009, 12:47:42 ]
----------------- Zeme zem kājām un jūra sirdī...
| Offline | | |
patric | | Kopš: 22. Sep 2007
No: Rīga
Ziņojumi: 3199
Braucu ar:
|
03 Jun 2009, 12:12:04 shibernieks rakstīja:
03 Jun 2009, 11:23:06 patric rakstīja:
bla bla bla
dīķī liek diedzēt miežus. tālāk žāvē pirtsaugšā, samaļ un tas ir iesals no kā gatavo misu. misu iegūst lielā koka kublā, kas izklāts ar salmiem, piebērts ar iesalu, apliets ar vārošu ūdeni un ~3h noturēts. misai pievieno apiņus un raugu ļauj sarūgt, nosēsties miltu frakcijai un principā alus gatavs
uz iesala parasti ūdeni lej 3 reizes. 1. karstu 2. karstu un 3. aukstu. alus stiprība attiecīgi atšķiras un ar katru reizi ir vājāka. pēdējo uzlējumu sauc par tāpiņu
:super!: tagad atceros arii par misu un vel sho to no procesa. thanx, ka atgaadinaaji
OX, protams, ka ar pirmo reizi man sanaaktu miizelis nevis alus. vinjsh alu bij taisijis simtiem reizhu.
p.s. pats diezvai meegjinaatu taisiit.
OX, bez kandzhas vari nebraukt ciemos | Offline | | |
dzheris | | Kopš: 27. Dec 2006
Ziņojumi: 290
Braucu ar: BMW 315
| ir paša senču vidū bijuši alutiņa brūvētāji, līdz manīm tikai kaislīga lietotāja gēns pagaidām palicis, bet ceru laboties!
Daudz no tā, ko esmu dzirdējis sakrīt ar te rakstīto! | Offline | | |
Ugunsdzesejs | | Kopš: 16. Dec 2008
Ziņojumi: 5327
Braucu ar:
| Skatos, ka te ir daudz brūvētāju...
Vienvārdsakot - ja kās var uzbrūvēt īstu aliņu - tādu, kur jūt apiņu garšu, kas ir tāds ierūgtens, bet tai pat laikā ar tādu saldu piegaršu, tādu pa skaisto, tad litrus 5 uz Jāņiem varētu paņemt + atlektu par darbu
ja kādam ir piedāvājams pm! | Offline | | |
tomick | | Kopš: 31. Oct 2003
Ziņojumi: 3959
Braucu ar: 530i wrx :D
|
03 Jun 2009, 12:12:04 shibernieks rakstīja:
03 Jun 2009, 11:23:06 patric rakstīja:
atceros kad biju siiks vecteevs uz jaanjiem vaarija alu. alus mucas likaam diikjii lai uzbriest. bruuveejumu taisija lielaa koka katlaa/mucaa. uudeni karseejaam lielaa katlaa uz atklaatas liesmas. pats audzeeja apinjus un miezhus. cik atceros tad uudeni mucaa leeja caur miezhiem. viss tas process bij tik superiigs, taa smarzha, vel tagad to atceros! tik zheel, ka vecteevs neatstaaja recepti mucas un koka katls vel ir. alus bij skaidrs un bez nogulsneem.
p.s. alus bij tik labs, ka pie vinja uz latgali brauca pat no liepaajas pasuutiit
dīķī liek diedzēt miežus. tālāk žāvē pirtsaugšā, samaļ un tas ir iesals no kā gatavo misu. misu iegūst lielā koka kublā, kas izklāts ar salmiem, piebērts ar iesalu, apliets ar vārošu ūdeni un ~3h noturēts. misai pievieno apiņus un raugu ļauj sarūgt, nosēsties miltu frakcijai un principā alus gatavs
uz iesala parasti ūdeni lej 3 reizes. 1. karstu 2. karstu un 3. aukstu. alus stiprība attiecīgi atšķiras un ar katru reizi ir vājāka. pēdējo uzlējumu sauc par tāpiņu
Galvenais ir cukuru nežēlot, tad sanāk gāzējs. Atceros vectēvam bija garš metelis, kurā katrā līda pa cukura pakai. Viss bija skaidrs, kad viņš aizgdevās mētelī uz vasaras virtuvi
Kāds nezin kur varētu jau gatavu iesalu nopirkt. Brenguļos nepārdod principa pēc. Agrāk varēja no Daugavpils dabūt, bet tagad nekā.
Lai pats uztaisītu labu iesalu, vajaga labus miežus. Savādāk tāds duļķains tas alus | Offline | | |
|
Bron | | Kopš: 30. Aug 2002
No: Rīga
Ziņojumi: 15204
Braucu ar: Traktortehniku by Nissan
|
03 Jun 2009, 09:23:19 Whazaaa rakstīja:
03 Jun 2009, 09:02:12 ozo rakstīja:
Neinat, esiits buus valjaa jaanju vakaraa?
aha, ejam ?
btw bron - neesi iedomājies par tādu lietu, ka alus var arī negaršot ?
Esmu iedomaajies.
man garsho pirmaa glaaze (max 300g), peec tam nekaada kaifa, biezhi atlikusho pudeles saturu izleju izlietnee | Offline | | |
Maxis | | Kopš: 15. May 2002
No: Rīga
Ziņojumi: 10080
Braucu ar: F30 ‘19
|
03 Jun 2009, 21:51:22 adolfs rakstīja:
taapeec alus ir jaadzer daarzaa vai kroguu, lai nav jaalej izlietnee
alus vispār ir jālej tikai rijamcaurmā un nekur citur
tā, šodien nopirku to Valmiermuižas alu, tuvākajā laikā būs reports | Offline | | |
Bron | | Kopš: 30. Aug 2002
No: Rīga
Ziņojumi: 15204
Braucu ar: Traktortehniku by Nissan
|
03 Jun 2009, 21:51:22 adolfs rakstīja:
taapeec alus ir jaadzer daarzaa vai kroguu, lai nav jaalej izlietnee
p.s. 1ns pacs maajaas dzer
gadaas - tad kad sieva atsakaas sastaadiit kompaaniju | Offline | | |
Bron | | Kopš: 30. Aug 2002
No: Rīga
Ziņojumi: 15204
Braucu ar: Traktortehniku by Nissan
|
03 Jun 2009, 21:58:53 Maxis rakstīja:
03 Jun 2009, 21:51:22 adolfs rakstīja:
taapeec alus ir jaadzer daarzaa vai kroguu, lai nav jaalej izlietnee
alus vispār ir jālej tikai rijamcaurmā un nekur citur
tā, šodien nopirku to Valmiermuižas alu, tuvākajā laikā būs reports
tjipa naakamajaa riitaa uz tuveejo aptieku? | Offline | | |
Maxis | | Kopš: 15. May 2002
No: Rīga
Ziņojumi: 10080
Braucu ar: F30 ‘19
| Valmiermuižai nav ne vainas, bet nu es tik un tā labāk dodu priekšroku izlejamajam Brengulītim Berģu DEPO par tādu pašu cenu | Offline | | |
kro | | Kopš: 17. Jan 2003
No: Rīga
Ziņojumi: 3508
Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta
|
03 Jun 2009, 14:29:25 tomick rakstīja:
Galvenais ir cukuru nežēlot, tad sanāk gāzējs. Atceros vectēvam bija garš metelis, kurā katrā līda pa cukura pakai. Viss bija skaidrs, kad viņš aizgdevās mētelī uz vasaras virtuvi
cukurs tur nav vajadzīgs
tad jau sanāk spirts ne alus [ Šo ziņu laboja kro, 03 Jun 2009, 23:50:48 ] | Offline | | |
tomick | | Kopš: 31. Oct 2003
Ziņojumi: 3959
Braucu ar: 530i wrx :D
|
03 Jun 2009, 23:53:23 tomick rakstīja:
03 Jun 2009, 23:50:33 kro rakstīja:
03 Jun 2009, 14:29:25 tomick rakstīja:
Galvenais ir cukuru nežēlot, tad sanāk gāzējs. Atceros vectēvam bija garš metelis, kurā katrā līda pa cukura pakai. Viss bija skaidrs, kad viņš aizgdevās mētelī uz vasaras virtuvi
cukurs tur nav vajadzīgs
tad jau sanāk spirts ne alus
400g uz spaini vajag Latgalē bez cukura netaisa.
| Offline | | |
kro | | Kopš: 17. Jan 2003
No: Rīga
Ziņojumi: 3508
Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta
| reku paplašinātā versija cik es spēju atcerēties, būs jabrauc senci spīdzināt lai rāda kā vinš taisa
1. diedzējam labas kvalitātātes miežu graudus (asniem jābūt ~3-5mm)
2. kaltējam uz pirts augšas speciālā kaltētavā (sakurina balto latgales pirti, tā lai tā ir karsta, atsājam krāsnī sarkanas kvēlošas ogles un ver ciet šīberus, atver lūkas pirts augšā no kurām nonāk karstums uz izlitiem izdiedzētajaiem graudiem) procedūram aptuveni 2-3 dienām [pēc šādas procedūras ir pasaulē labākā pirts, uzmet garu tā ka tauki čūkst un pižiks jāvelk galvā lai ausis nedeg !!! ]
3. stellējam augšā divus dzirnakmeņus kā senlatvieši un taisam rupjo malumu - iesalu
4. vāram kārtīgos čuguna katlos uz atklātas uguns ūdeni
5. lejam verdošu ūdeni KOKA kulbā kurai dibenā ir salmu filtrs un iesals – iegūsim misiņu. Var taisīt 3 rokas, pirmā stiprākā, otrā vidēja, pēdējā tāpiņš
6. liekam maisu ar apiņiem vai pievienojam to kā nu kurā receptē, kas dos alum rūgtumu un konservanta īpašības (apiņiem ir jābūt no vāktiem pareizā laikā un gatavībā)
7. lai alus mainītu krāsu, uzkarsējam līdz sarkankvēlei lielo kuvaldas āmuru vai sliedes gabalu un mērcam iekšā kulbā un maisam, tā, ka iet burbuļi pa gaisu
8. lejam visu KOKA mucās iekšā noraudzēt! atkarībā no miežu škirnes un diedzēšanas kvalitātes būs atšķirīgs dabiskā rauga fermentu daudzums un saldums! (trakie arī liek klāt vēl papildus raugu un cukuru – sanāk spirts )
9. pēc pārs dienām var jau pirmo degustāciju dzert labākais alus ir pēc 2 nedēļām.
10. vēl kaudze senlatviešu viltību jāzin! katram brūvētājam bija savi triki un meistarstiķi kā brūvēt, cik ilgi ko darīt un kādās proporcijās.
[ Šo ziņu laboja kro, 04 Jun 2009, 00:05:24 ] | Offline | | |
|
tomick | | Kopš: 31. Oct 2003
Ziņojumi: 3959
Braucu ar: 530i wrx :D
| Pēc operācijas nr. 1 kā pa miglu atceros, ka vajadzēja ar rokām tos sadīgušos graudus saberzt un tad lika pirtī žāvēt.
Pārējās visas darbības kā no grāmatas.
Vot ar tiem miežiem problēmas, tur vajag kvalitatīvus, jo neder kaut kāds ceturtais vai piektais bezšķirnes ataudzējums.
Tāpat arī bija alus raugs, jo maizes raugs cik atceros veidoja lielāku duļķi. | Offline | | |
jurci-s | | Kopš: 13. Mar 2008
No: Rīga
Ziņojumi: 3386
Braucu ar: 3-er...M-tech e30, e46
| Izklausās labi, opis kautko līdzīgu darija kādreiz.. bet tagat vairs negrib tā čakarēties.. | Offline | | |
kro | | Kopš: 17. Jan 2003
No: Rīga
Ziņojumi: 3508
Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta
|
04 Jun 2009, 00:08:59 tomick rakstīja:
Pēc operācijas nr. 1 kā pa miglu atceros, ka vajadzēja ar rokām tos sadīgušos graudus saberzt un tad lika pirtī žāvēt.
Pārējās visas darbības kā no grāmatas.
Vot ar tiem miežiem problēmas, tur vajag kvalitatīvus, jo neder kaut kāds ceturtais vai piektais bezšķirnes ataudzējums.
Tāpat arī bija alus raugs, jo maizes raugs cik atceros veidoja lielāku duļķi.
jā tiesa vajadzēja ar rokām saberzt diedzētos graudus
un par škirni ari ir 100% taisnība
un par raugu arī | Offline | | |
kro | | Kopš: 17. Jan 2003
No: Rīga
Ziņojumi: 3508
Braucu ar: divriteni, 4x4 un bez jumta
|
04 Jun 2009, 00:09:21 jurci-s rakstīja:
Izklausās labi, opis kautko līdzīgu darija kādreiz.. bet tagat vairs negrib tā čakarēties..
jā bet tas čakars ir tā vērts, tiesa ir jāgatavojas tam iepriekš bez vaz vai gadu un jābūt normālai lauku virtuvei, kulbām, katliem, mucām, pagrabam. Bet tas ko iegūst ir tiešām alus nevis žļurga ko mēs pērkam veikalā!!! un bez konservantiem un sintētikas. | Offline | | |
|
Moderatori: 968-jk, AV, BlackMagicWoman, Exclusivity, GirtzB, Lafter, MarC, PERFS, PG, RVR, SteelRat, VLD, kolhozs, linda, mrc, noisex, smudo, xjs_4
|