Online

Pašreiz BMWPower skatās 175 viesi un 1 reģistrēti lietotāji.

Ienākt BMWPower

Lietotājvards:

Parole:

Atcerēties

Aizmirsi paroli?

Reģistrēties

Forums » Vispārējās diskusijas » Tērzētava

Tēma: Cope

AutorsZiņojums
Zeds
01. Jun 2010, 08:49 #2341

Kopš: 15. Jul 2008

No: Jūrmala

Ziņojumi: 1923

Braucu ar: Q7


01 Jun 2010, 08:30:33 gapp rakstīja:
Mošk padalās ar bildēm, kā tajā mucā uztaisīt to kūpinātāvu? Man ir tā vecā muca (laikam ir tie 200L, augstumā ~1,20m-1,50m varētu būt) tāda aprūsējusi ar cauru dibenu. Kā man tur pareizi sataisīt? Cik saprotu, tad tā sanāks karstā, nevis aukstā kūpinātava.

Viendien uz ātro uztaisiju - paņēmu izgriezu režģi apaļā formā un iekarināju drātīs tai mucā aptuveni 80cm no zemes. Izraku nelielu grāvīti iemetu tur notekcaurules skārda trubu ap 1.5 m (dūmvads) un galā pieliku no veca katla tipa kurinātavu. Biki apberu ar smilkti lai nekup kur nevajga, pieliku kurinatavai galā kaukādu bleķi lai nerauj visu uguni iekša, uzliku finieri uz mucas augšas, lai viss dums neizkūp un zivs var kupēt. 1.5h un karps gatavs.
Offline
markelis
01. Jun 2010, 09:08 #2342

Kopš: 28. Oct 2002

Ziņojumi: 12929

Braucu ar: eFku

visprimitiivaakas variants.



taalaak jau var advanceet atkariibaa no taa kaadi materiaali ir pie rokas, visaadas trubas, kurtuves, termodatcikus un ko tik veel ne.

P.S. kaadam nav lieka muca???
Offline
Zeds
01. Jun 2010, 09:49 #2343

Kopš: 15. Jul 2008

No: Jūrmala

Ziņojumi: 1923

Braucu ar: Q7

ir muca
bet tu viņu istenībā nemaz negribi, jo nezini kur viņa ir un kas viņā ir bijis

[ Šo ziņu laboja Zeds, 01 Jun 2010, 09:49:43 ]

Offline
Hogans
01. Jun 2010, 10:03 #2344

Kopš: 01. Feb 2009

No: Zilupe

Ziņojumi: 2190

Braucu ar: Greideri


01 Jun 2010, 08:27:16 Sermulis rakstīja:
Man jau liekas ar to žāvētavu kaut kas nebūs kā vajag!
Man liekas ka ar cementu mūrēt nevajadzēja. tad vēl žāvējamais materiāls būs par tuvu tiešajai dūmu ieplūdes vietai, tādējādi pastāv risks ka vienkārši izcepsies.
Tāpēc jau laukos stāv tāda būdiņa kā āra tualete.
Bet tas tikai mans viedoklis!

tur bildee nevar redzeet cik garsh patiesiibaa buus tunelis,jo tas veel nav pabeigts. tuneļa garums ir 2 m,kas praktiski ir MAX SIZE ... vismaz taa man teica ka kkaadaa graamataa par kuupinaatavaam rakstiits. laikam veelamais tunelja izmeers bij no 1.50m - 2.10m... un protams ka buus "butka" galaa .nu vareeja jau protams ar maalu muureet,bet reaali paintereseejos taa teikt pie celtniekiem un cilveeks zinaaja staastiit,ja netaisos atveert nekaadu ruupniecisko zhaaveetavu tad reaali tur nekam nevaig notikt,jo cik ta daudz to kuupinaatavu darbinaas-labi ja reizi nedeeljaa un tad pat izžaaveet zivis,kas nav baigi ilgi...

[ Šo ziņu laboja Hogans, 01 Jun 2010, 10:07:14 ]

Offline
markelis
01. Jun 2010, 10:11 #2345

Kopš: 28. Oct 2002

Ziņojumi: 12929

Braucu ar: eFku

karstajai kuupinaatavai ir veel primitiivaaks variants. nejamam to pashu mucu tikai lai dibens buutu, uzliekam uz kiegeljiem iekshaa ieberam skaidas, sakarina zivis, apakshaa uzkuram nelieku uguni un aiziet.
Offline
matrixxxx
01. Jun 2010, 10:36 #2346

Kopš: 29. Apr 2005

No: Rīga

Ziņojumi: 8446

Braucu ar: 106 zirgiem

Buudas/mucas vietaa kuupinaatavai baigi eerti ir lielais metaala musors.
Nogaazj uz saaniem un sanaak eerti atverams vaaks.
Offline
Chainsaw
01. Jun 2010, 11:15 #2347

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6497

Braucu ar: trimmeri

hmmm interesanti gan, jo pats nesen kuupinaaju un palasiiju literatuuru un ir taa ka karstajai kuupinaashanai vaig 1cm biezai zivij vispirms ap 4h pie 32gradi kuupinaaties un tad ap 4h pie 72graadi.
aukstaa kuupinaashana pie 32graadi 1cm zivij laikam diennakts un tad par katru biezuma cm vel dienakati klaat liek.
shodien mok nofocheeshu sava rajona ghetto kuupinatavu

[ Šo ziņu laboja Chainsaw, 01 Jun 2010, 11:16:36 ]

Offline
Sermulis
01. Jun 2010, 11:18 #2348

Kopš: 24. Jul 2003

No: Saulkrasti

Ziņojumi: 169

Braucu ar: Nissan x-trail

gaļu jau arī normāli kūpina 3 dienas!
Offline
Bosnija
01. Jun 2010, 11:21 #2349

Kopš: 14. May 2002

Ziņojumi: 13585

Braucu ar:


01 Jun 2010, 11:15:36 Chainsaw rakstīja:
hmmm interesanti gan, jo pats nesen kuupinaaju un palasiiju literatuuru un ir taa ka karstajai kuupinaashanai vaig 1cm biezai zivij vispirms ap 4h pie 32gradi kuupinaaties un tad ap 4h pie 72graadi.
aukstaa kuupinaashana pie 32graadi 1cm zivij laikam diennakts un tad par katru biezuma cm vel dienakati klaat liek.
shodien mok nofocheeshu sava rajona ghetto kuupinatavu


iedod man tādu infu palasīties 8stundas kūpināt 1kg breksi kamooon
Offline
gapp
01. Jun 2010, 11:23 #2350

Kopš: 04. Aug 2007

No: Liepāja

Ziņojumi: 8308

Braucu ar: SD

Tas laikam kā kuram garšo... Man opim ir zemē bedre ar ķieģeļiem, mālu uztaisīta, tad ir aptuveni 3-4m garš tas tunelis, kas iet uz tādu diezgan augstu koka būdu. Koka būda apsegta ar deķi. Parasti cūkgaļa tiek nokūpināta pus dienas laikā (domāju, ka zivij tur ar stundu vai divām jau pietiktu). Es nezinu, tā skaitās karstā vai aukstā kūpināšana, bet nu tai koka būdai bez cimdiem pieskarties nevar.

Varbūt ir nianses, kuras nezinu, kad apciemošu būs jāuzjautā.

[ Šo ziņu laboja gapp, 01 Jun 2010, 11:24:34 ]

Offline
Chainsaw
01. Jun 2010, 11:26 #2351

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6497

Braucu ar: trimmeri

nu te ari tas laiks ir diezgan ilgs http://www.edzivis.lv/ieteikumi.php?fakts=18
Offline
markelis
01. Jun 2010, 11:34 #2352

Kopš: 28. Oct 2002

Ziņojumi: 12929

Braucu ar: eFku


01 Jun 2010, 11:26:09 Chainsaw rakstīja:
nu te ari tas laiks ir diezgan ilgs http://www.edzivis.lv/ieteikumi.php?fakts=18


tas kas to sarakstiijis ne zivi ne kuupinaatavu dziivee nav redzeejis. karstaa kuupinaashana 6 liddz 10 stundas.

laukos taadiem 300 - 400 g asariem 2,5 stundas jau reizeem meedz buut pa daudz.
Offline
Bosnija
01. Jun 2010, 11:35 #2353

Kopš: 14. May 2002

Ziņojumi: 13585

Braucu ar:

labi neiešu apstrīdēt kulinārijas guru rakstīto es tik tā, puisis no laukiem vienīgi man neiiet kopā karstā kūpināšana ar 32grādiem
ir tā, ka 80-90grādos max 1 stundaun
Offline
Cumpars
01. Jun 2010, 11:39 #2354

Kopš: 25. Oct 2004

No: Rīga

Ziņojumi: 6983

Braucu ar: KK-555

10 stundas

Tas laiks jau ļoti atkarīgs no kūpinātavas, kāds karstums un karstuma zudums, cik liela, ar kādu malku kurini utt, bet nu

Ziemā kūpināju lasi, gandrīz 3 stundas un bija ideāli, un tādu kārtīgu, biezu gabalu
Butes ar kādas 2-2,5h
Pavasarī salakas, kāda 1,5h
Pagāšnedēļ vējenes, tās gan bija ātri gatavas, nepilna stunda, varbūt tāpēc, ka pirms tam riktīgi uzkurināju tukšu kūpinātavu, diezgan karstu, nu un arī zivis bija stāvus sakārtas nevis guļus uz restēm un visas sulas iztecēja ārā
Offline
Arviss
01. Jun 2010, 11:42 #2355

Kopš: 11. Oct 2006

Ziņojumi: 324

Braucu ar: e90

Veči, viss ir atkarīgs arī no kūpinātavas.
Offline
Bosnija
01. Jun 2010, 11:45 #2356

Kopš: 14. May 2002

Ziņojumi: 13585

Braucu ar:

un temperatūras
Offline
Chainsaw
01. Jun 2010, 11:46 #2357

Kopš: 28. Oct 2006

Ziņojumi: 6497

Braucu ar: trimmeri

es vispar neko nejeedzu no kuupinaashanas, bet man liekas ka vaig kuupinaat nevis cept :/ jakurinaa ta lai maz atklaataas liesmas utt un tad taadaa kupinaatavaa kaa taa kuru es izmantoju tieshaam diezgan labu laiku sanaak kuupinaat.
Offline
runiigais
01. Jun 2010, 11:48 #2358

Kopš: 24. Dec 2007

No: Bauska

Ziņojumi: 1939

Braucu ar: spaiņa krāsas e70

jābūt baigam profam uz garšas sajūtām lai pateiktu atšķirību starp 2 un 10h kūpinātām zivīm, un ja vien tev pie mājas nav privāts alkšņu mežš tad tās 10 stundas kūinot tev malkā izmaksās normālu ciparu
Offline
runiigais
01. Jun 2010, 11:58 #2359

Kopš: 24. Dec 2007

No: Bauska

Ziņojumi: 1939

Braucu ar: spaiņa krāsas e70


01 Jun 2010, 11:46:47 Chainsaw rakstīja:
es vispar neko nejeedzu no kuupinaashanas, bet man liekas ka vaig kuupinaat nevis cept :/ jakurinaa ta lai maz atklaataas liesmas utt un tad taadaa kupinaatavaa kaa taa kuru es izmantoju tieshaam diezgan labu laiku sanaak kuupinaat.

arī 1-2 stundas kūpinot var normāli izžāvēt un ja seko līdzi ugunij tad nekas tur necepās. es kā žāvētu vimbu magnāts daru tā-iekurinu žāvētavu kādu pusstundu pirms procesa, tad ielieku zivis. sākumā iekurinu tā bagātīgāk lai zivis apžūst un liekais mitrums iztvaiko, pēc tam lēna uguns un pie sausās malkas klāt pa vienai pagalei slapjas alkšņa vai ābeles, tā teikt lai aromātu un garšu piedzītu. un tā dūmojoties viņas arī novedu līdz vajadzīgajai kondīcijai. zivis gatavas 1-2h laikā un par garšu neesmu dzirdējis nevienu šudzību.
un īstenībā atšķirība starp koka vai mūrētu žāvētavu ir tikai vizuāla.kūpināšanās ātrums atkarīgs no uguns un tā attāluma no zivīm
Offline
runiigais
01. Jun 2010, 20:20 #2360

Kopš: 24. Dec 2007

No: Bauska

Ziņojumi: 1939

Braucu ar: spaiņa krāsas e70

shovakar 1 smuks sapals un 1 ālants 2asari. vēl kādi 5 sapali atlaisti. viss uz dēlīti pludinot pa sēkļiem
Offline

Moderatori: 968-jk, AV, BigArchi, BlackMagicWoman, Czars, GirtzB, Lafter, PERFS, RVR, SteelRat, VLD, linda, mrc, noisex, smudo